Jak jíst jedlé kaktusy

„Vy na Kypru jako fakt jíte kaktusy?“ 

Tuhle otázku mi položil jeden zděšený klient na výletě, když mu je vychlazené přinesli jako dezert v restauraci.

Nenene, nemá to nic společného s ekonomickou krizí nebo nedostatkem potravin. Kaktusy jsou oblíbená letní lahůdka po celém Středomoří!

Jsou původem ze střední Ameriky. Říká se, že je do Evropy přivezl španělský dobyvatel a kolonizátor Fernando Cortés v 15. století.

Latinsky se jmenují Opuntia ficus-indica.

Na Kypru se jim říká papoutsosika, v Řecku pavlosika a v angličtině jsou to prickly pears, čili něco jako „pichlavá hruška“

Najdete je nejen na Kypruv Řecku, ale třeba i v Maroku, na Maltě, v Itálii, Alžírsku, Libanonu nebo v Tunisku.

Dozrávají v době od konce července až do září.

Jak ten kaktus vypadá?

Rostlina dorůstá výšky 3 až 5 metrů a je skvělá jako přírodní zpevňovač terénu. Může fungovat  i jako přirozený plot vašeho pozemku. Pořádná řada těchhle dužnatých sukulentů pomáhá jako zábrana proti šířícím se požárům. Oheň se přes ně, díky vysokému obsahu vody v rostlinách, hned tak nedostane.

 A co plody?

Jsou to asi 7 cm dlouhé a 4 cm široké šišky s tlustou  slupkou. Můžou být zelené, žluté, oranžové nebo červené.

Na povrchu mají sotva viditelné malé jehličky, které se vám, když nebudete opatrní, můžou zapíchnout do kůže.

Všimněte si dole na fotce, že v obchodě, v bedně s kaktusy leží i kleštičky, kterými si je můžete opatrně nabrat a dát do pytlíku.

Obsahují spoustu vody, navíc vitamín C, draslík, fosfor a  hořčík.

V supermarketech je někdy prodávají zabalené.

A někdy dokonce se slevou:

Jak na kaktusy?

Nejdřív to musíte oloupat.

Doporučuju pracovat v gumových rukavicích. Téměř neviditelné jehličky na povrchu plodů dokáží být pěkně protivné.

Když se vám zapíchnou do kůže, tak o nich v první chvíli nevíte. Když si ale to místo později o něco otřete, třeba se tam podrbete, nebo si ruce umyjete a otřete je ručníkem, tak se „ozvou“ s plnou parádou.

Svědí to, píchá to, a bude se vám to připomínat několik dní. Není to ale nic, na co by se umíralo. Po pár dnech se jehličky samy vstřebají a vy budete zase v pohodě.

Doporučuje se plody omýt prudkým proudem studené vody, a pak ještě očistit kartáčkem. Pořád pracujeme v rukavicích!

Pak pěkně každý kaktusík napíchnout na vidličkunožem oloupat. Asi jako když loupete vařené brambory 🙂

 

Slupka je docela tlustá. Když to oloupete, tak to vypadá takhle:

Jak se to jí?

Nejlepší jsou kaktusy čerstvé, nakrájené na kousky a hlavně vychlazené.

Plody mají semínka, se kterými většina konzumentů nemá problém a prostě je rozkouše nebo spolkne.

Někdo si z kaktusů dělá džus, který pak přecedí přes sítkosemínka vyhodí.

Kyperské hospodyňky z kaktusů vyrábějí šťávy, džusy (skvěle chutná i kombinace kaktus a pomeranč), marmelády nebo džemy.

Kaktusová marmeláda vypadá a trochu i chutná jako marmeláda z jahod nebo fíkový džem.

V Mexiku šli ještě dál a vyrábějí z kaktusů alkoholický nápoj Colonche.

Na Maltě se z toho dělá likér Bajtra. Osobně jsem ho netestovala, ale prý je výborný a chuťově připomíná ovocnou žvýkačku.

A jak kaktus vlastně chutná?

Ochutnáváním kaktusů se s turisty na výletech bavíme už několik let a vždy je zajímavé si poslechnout, co to komu chuťově připomíná.

Někdo říká, že to chutná jako meloun. Jiní zase tvrdí, že to je jako kombinace hruškymeruňky. Jiní, že prý to chutná prostě jako sladký kaktus.

Jeden kaktusový recept na konec

Super snadná kaktusová omáčka na maso nebo ryby podle kuchařek z Kréty

Ingredience:

2 plody kaktusu

1 malá cibule

3 kávové lžičky Tabasca

1 stroužek česneku

10 lístků čerstvé máty

4 čajové lžičky citrónové šťávy

sůl

pepř

Kaktusíky omyjeme a oloupeme tak, jak je uvedeno výše. Nakrájíme na kousky a v mixéru rozmixujeme.

Pak přidáme všechny zbývající ingredience, rozmixujeme až se to krásně všechno propojí, a je hotovo.

A co vy? Cestujete a ochutnáváte exotické nebo zvláštní plody?

Jaké nejexotičtější ovoce jste kdy jedli? Podělte se o své dojmy v komentářích!

Radka Holešovská
Jsem průvodkyně po Kypru a o ostrově vím téměř všechno. Provedu vás po historických místech, ukážu vám krásy kyperské přírody a seznámím vás se životem místních obyvatel. Se mnou poznáte Kypr líp než s cestovkou.
Komentáře