Únor na Kypru – 3 věci, které musíte zažít

Únor na Kypru – 3 věci, které musíte zažít

„Na Kypr v únoru? A co bysme tam jako dělali?“

I když je únor jeden z nejstudenějších měsíců kyperského kalendáře, obvykle se vydaří. Je většinou slunečno a něco kolem 18 stupňů. 

Mám pro vás 3 tipy, co na Kypru v únoru můžete vyzkoušet, a co jindy než v zimě na ostrově nezažijete.

„Tsiknopempti“ čili Kouřový čtvrtek

V překladu „Kouřový čtvrtek“, „den vůně spáleného masa“. Zní to jako z hororu, ale bát se není čeho. Naopak, jestli máte rádi grilované maso, pečené maso, kotlety, vepřové, pečená kuřata, prostě jste „masorádi“ tak je Kouřový čtvrtek ten správný den pro vás.

Tsiknopempti se slaví 11 dní před začátkem pravoslavného předvelikonočního půstu.

Když se průměrného Kypřana zeptáte, co bude na „Kouřový čtvrtek“ dělat, řekne vám, že bude doma nebo u známých či přátel dělat barbeque, grilovat maso, nebo prostě dělat Souvla. Slovo Souvla znamená v překladu rožeň.

Jestli vás na Kypru někdy pozvou na Souvla, určitě jděte. Bude se grilovat nejčastěji vepřové, jehněčí nebo kuřecí. Při přípravě se používá tymián, česnek, sůl a pepř, olivový olej a citrónová šťáva. V některých receptech se maso polévá při pečení bílým vínem nebo marinuje v červeném víně.

Už se vám sbíhají sliny?

Grilování a pečení masa na Kouřový čtvrtek se děje převážně venku, třeba na dvorku nebo na zahrádce. Ulicemi se šíří vůně pečeného a grilovaných masa,vzduch je prosycen kouřem. Proto se tomuto dni říká Kouřový čtvrtek.

Je to jeden z posledních dní, kdy si Kypřané mohou dát maso. Za pár dní totiž začne 50 denní půst před Velikonocemi, kdy maso a další živočišné produkty nejsou dovoleny.

Karneval

Karneval se na Kypru slaví už víc než sto let ve všech velkých městech, ale nejvíc určitě v Limassolu.

Král a Královna Karnevalu společně se svým doprovodem vstoupí do města a Karneval oficiálně zahájí. Spolu s nimi dorazí starosta města, pracovníci magistrátu a spousta dalších důležitých lidí. Uvidíte mažoretky, tanečnice, bubeníky a hudební soubory.

Média informují, kde a v kolik Karneval začíná, aby si všichni mohli připravit svoji masku a zúčastnit se. Celý ten karnevalový byznis, prodej masek, kostýmů a barviček na obličej, začíná v obchodech už pár týdnů před Karnevalem. Je načase se přestat brát vážně, vybrat si svoji novou identitu a vyrazit do karnevalového reje.

V maskách se bude chodit i mimo hlavní karnevalové dění. Není výjimkou, že potkáte děti v maskách v supermarketu nebo mládež v karnevalových kostýmech večer v baru. Kyperské děti jsou z karnevalového období nadšené tak, že by nejradši v kostýmech chodily i do školy. Ve školách pro ně proto organizují menší školní karnevaly a mimo to si děti mohou na vyučování vzít si na sebe nějakou karnevalovou drobnost, třeba obří brýle nebo veselou čapku.

V poslední den Karnevalu proběhne monumentální Karnevalová Fiesta a Karneval je oficiálně ukončen. 

„Kathara Deftera“ neboli Green Monday

Česky Zelené, Čisté pondělí anebo Popeleční pondělí (analogií tohoto svátku je v západní církvi Popeleční středa)

Začíná 50 denní Velký půst před pravoslavnými Velikonocemi. Během půstu se nesmí jíst maso, sýry, vejce nebo olej.

Půst odstartujeme VELKÝM ZELENÝM PIKNIKEM v přírodě!

Piknikové menu na Zelené pondělí

Všechno musí být co nejvíc zelenévegetariánské. Oblíbené jsou černé olivy, zelené olivy s drceným koriandrem a česnekem, anebo zelené olivy naložené v octě. Doma se upečou nebo v pekárně nakoupí různé druhy chleba, který neobsahují vejce. Na výběr máte třeba chleba olivový nebo sezamový. Tradičně se kupuje chléb Lagana, který připomíná italskou focacciu.

Máte ho tady na obrázku:

Když máte chuť na něco sladkého, můžete si dát koláč tahinopita, ve kterém je sezam, kořenícukr.

Tahinopita je tady:

Já osobně mám nejradši chalvu. Je v ní sezam a cukr a najdete ji v pekárnách hotovou s různými příchutěmi. Přidává se do ní třeba kakao, čokoláda, oříšky, pistácie nebo vanilka. Po zbytek roku chalvu nekupuju, ale na Zelené pondělí a v době půstu fakt neodolám. Nejradši mám čokoládovou.

Sladkomilové se na Zelené pondělí cpou koláči připravovanými bez vajec. Mažou si je domácí marmeládou nebo džemem. Oblíbený a v době půstu dovolený je i karobový sirup.

Dalšími lahůdkami, které si na Zelený piknik nesmíte zapomenout doma, je tahinosalata (hustá béžová pasta ze sezamu, česneku a citrónové šťávy) nebo taramosalata (růžová pasta z rybích jiker). Oblíbená je i nakládaná zelenina – rajčata, květák, nebo syrové artyčoky se solí a citrónovou šťávou. Můžete si k tomu přidat třeba brambory nebo vařenou červenou řepu.

Zdá se vám to fádní? Ale vůbec ne! Stačí přidat trochu soli, pokapat citrónovou šťávou, a je to vynikající!

(To růžové na obrázku je Taramosalata, to béžové vlevo je Tahini, řecký salát uprostřed, vpravo nahoře Hummus, vpravo dole červená řepazelené olivy.)

Kromě zeleniny jsou na Zelené pondělí dovolené chobotničky, kalamáry nebo maso sépie.

Radka Holešovská
Jsem průvodkyně po Kypru a o ostrově vím téměř všechno. Provedu vás po historických místech, ukážu vám krásy kyperské přírody a seznámím vás se životem místních obyvatel. Se mnou poznáte Kypr líp než s cestovkou.
Komentáře