Sváteční kyperský koláč s omáčkou z vína Commandaria

Tento sváteční koláč s vlašskými ořechy a spoustou čokoládové polevy pekly gastronomické hvězdy z nejlepších kyperských hotelů. Co takhle si ho doma zkusit udělat?

„Pojď si upéct něco hodně kyperského!“

pravila moje poloviční kyperská kamarádka Sylvi, když jsme se zrovna sešly v její kuchyni, pár kilometrů od Prahy. Obě jsme momentálně byly mimo Kypr a trochu se nám po ostrově zastesklo. A chtěly jsme taky trochu zapomenout na šedivé a bezslunečné středoevropské počasí.

Jak je dobře známo, chmury nejlépe rozpouští spousta čokolády s trochou dobrého vína, a tak jsme se rozhodly rozptýlit se nějakou dobrotou.  

Prolistovaly jsme několik kyperských kuchařek a „probrouzdaly“ moře receptů na kyperských webech. Recept na tenhle koláč  jsme objevily na internetu.

Přesně vyhovoval našim požadavkům. Sladký jako polibek kyperského milence, jemný a zároveň výrazný, se spoustou vlašských ořechů, čokoládovou polevou a hravou omáčkou z vína. K vylepšení nálady prostě dokonalý!   

Když jsme si navíc přečetly, že koláč pekli před námi nejlepší kyperští kuchaři a že do vinné omáčky, kterou se tahle dobrota polévá, se může dát tradiční kyperské víno Commandaria, zajásaly jsme. 

Plán akce byl na světě! Opásaly jsme se zástěrami, vyndaly kuchyňské váhy a odměrky, nachystaly potřebné suroviny a pustily se do toho.

Pro vás jsme připravily celý recept s obrázky, popisem postupu a poznámkami k přípravě, abyste si doma mohli koláč zkusit udělat, a hlavně, aby se vám dokonale povedl.

Odkaz s receptem najdete tady

Přejeme dobrou chuť a ať se při pečení daří!

Radka Holešovská (Vaše Průvodkyně po Kypru)

a

Sylvi Georgiou (poloviční Kypřanka a majitelka cestovní agentury Akamas

Recept na koláč je zdarma ke stažení tady 

Radka Holešovská
Jsem průvodkyně po Kypru a o ostrově vím téměř všechno. Provedu vás po historických místech, ukážu vám krásy kyperské přírody a seznámím vás se životem místních obyvatel. Se mnou poznáte Kypr líp než s cestovkou.
Komentáře