Jak chutnají Vánoce na Kypru

V oslavách Vánoc je na Kypru tak trochu zmatek. Kypřané jsou pravoslavného vyznání podobně jako Rusové, a tak by měli slavit Vánoce až na Nový rok.

Vlivem evropských tradic a nejspíš i britské koloniální nadvlády se ale Vánoce slaví 25. prosince.

Tím bychom mohli skončit, ale vydržte, má to  pokračování.

25. prosinec je den, kdy si většina lidí dává dárky. Aby to ale nebylo úplně jednoduché, dárky si můžete dát i 31. prosince, a být tak v souladu s pravoslavnou tradicí.

V některých mezinárodních rodinách (= muž Kypřan, žena Češka nebo Slovenka) dochází k narušení dárkového harmonogramu, a dárky se rozdávají 24. prosince večer.

Na Kypru žije spousta cizinců, kteří mají jiné tradice, a tak si Vánoce každý slaví tak, jak se mu líbí a jak mu to vyhovuje.

Dárky…

Ty vám přinese Agios Vasilis, v překladu Svatý Vasil. To je podobně sympatický chlapík v červeném kabátku jak třeba Santa  Claus nebo Děda Mráz. Děti jeho dárky najdou pod  stromečkem nebo v punčoše za oknem.

Stromky v domácnostech a ulice jsou vánočně vyzdobené už od listopadu.

U nás ve vesnici se každý večer rozsvítí hvězdy a dekorativní ornamenty. Nechybí ani osvětlený nápis „Chronia Polla!“, což znamená něco jako „Všechno nejlepší!“

Podezřívám náš místní úřad, že stejnou světelnou dekoraci používají i na Velikonoce. Nápis „Chronia Polla!“ můžete totiž použít, kdykoliv se něco slaví. Na hlavní ulici naší vesnice tyhle nápisy visí celoročně, protože je pořád co slavit. „Stabilní výzdoba“ tak ušetří hromadu času i peněz.

Co se na Vánoce jí?

Někdo si podle anglického zvyku upeče krocana, ale většina Kypřanů nedá dopustit na maso pečené na špízu zvané Souvla. Obvykle se dělá jehněčí, kůzlečí, vepřové nebo kuřecí.

Cukroví, které Kypřané zbožňují

Melomakarona, skořicovo-pomerančové sušenky, s medovou polevou a oříšky (recept najdete níže)

Kourapiedes (mandlové sušenky obalené v moučkovém cukru).

Každá Kypřanka má svůj rodinný recept. Když na pečení nejste, můžete si cukroví koupit hotové v pekárně.

Půst je stejně důležitý jako oslava

Podle pravoslavné tradice se před Vánoci dodržuje půst. Měl by trvat 40 dní a nemělo by se jíst maso a cokoliv živočišného původu, jako třeba máslo, mléko nebo vejce.

Vypozorovala jsem ale, že předvánoční půst Kypřané neberou až tak vážně jako půst před Velikonocemi. Hlavně ti mladší, kteří Pravoslaví až tak neprožívají, půst vesele ignorují.

Koledy

Děti obcházejí domácnosti, mají v ruce hudební nástroje, triangly, bubínky, a zpívají koledy. Tahle tradice existuje už prý od dob Byzantské říše a někteří tvrdí, že už v antickém Řecku se chodilo koledovat. Cílem je za hudební výkon něco dostat. Třeba cukroví, čokoládu nebo peníze.

Chleba Christopsomo

V překladu „Kristův chléb“, který připomíná vánočku nebo mazanec, jen je jinak ochucený. Na horní straně nesmí chybět motiv kříže. Dávají se do něj jen ty nejkvalitnější a nejlepší suroviny. Má pojistit rodině štěstí.

Vasilopita – koláč s mincí

Vasilopita, v překladu „koláč svatého Vasilise“ chuťově připomíná piškot a má kulatý tvar, podobně jako dort. Na povrchu je ozdoben cukrovou polevou nebo jen moučkovým cukrem. Často je na něm polevou vymalované číslo nadcházejícího roku. Kypřanky si Vasilopitu buď pečou samy nebo ji koupí hotovou v pekárně.

Zajímavé na koláči svatého Vasilise je to, že se do něj při pečení vkládá mince  zabalená do kousku alobalu. Ten, kdo při krájení nebo  konzumaci Vasilopity minci najde, bude mít v novém roce výjimečné štěstí.

A jak na Kypru slaví Vánoce Češi a Slováci?

  • Rozmrazí si lososa z Lidlu na slunci na balkóně
  • Díky satelitům a internetu se můžou koukat na české a slovenské pohádky v televizi.
  • Česká děvčata kyperským manželům ukazují vánoční tradice, třeba lití olova, rozkrajování jablíčka nebo pouštění skořápkových lodiček.
  • Připraví si bramborový salát, smaženého kapra nebo jinou rybu. Slováci si s chutí uvaří kapustnicu.
  • Pečlivé udržovatelky tradic napečou vánoční cukroví.
  • Jdou se projít po pláži. A když je hezky, tak se i vykoupat v moři.
  • Nejoblíbenější vánoční pohádkou jsou stále Tři oříšky pro Popelku.

Co Čechům a Slovákům žijícím na Kypru nejvíc chybí právě o Vánocích?

  • Určitě sníh a vánoční atmosféra, vždyť i na Vánoce může být na Kypru téměř 20 stupňů.
  • Naopak jim nechybí, že se před cestou ven nemusí nabalit jako sněhulák a nevracejí se domů  s promočenými botami a ledovýma nohama.
  • Rádi by  měli na Kypru  pořádné vánoční trhy s vůní klobás a svařeného vína.
  • Mnohým tady chybí děti, vnoučata a rodina.

A tady je jeden recept na vyzkoušení, když si to doma chcete provonět Vánoci.

Recept na tradiční kyperské vánoční cukroví Melomakarona

Těsto:

500 g polohrubé mouky

1 lžíce prášku do pečiva

1 lžíce směsi mleté skořice a drceného hřebíčku

½ mletého muškátového oříšku

Nastrouhaná kůra z 1 pomeranče

100 g pískového cukru

200 ml rostlinného oleje (na Kypru dáváme olivový)

50 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy

30 ml brandy (nemáte-li, nahraďte rumem)

100 ml sodovky nebo vody s bublinkami

Sirup, do kterého se upečené cukroví namáčí:

200 g cukru

200 ml vody

2 celé skořice

100 ml medu

200 g vlašských ořechů na ozdobení

Postup:

Smíchejte mouku, prášek do pečiva, mletou skořici s drceným hřebíčkem, mletý muškátový oříšek, nastrouhanou pomerančovou kůru a cukr. Přidejte olej. Promíchejte.

Vedle si smíchejte dohromady pomerančovou šťávu, brandy (nebo rum) a vodu. Celé to pak přidejte do té směsi suchých ingrediencí výše. Promíchejte, vytvarujte těsto do koule a zabalte ho na chvíli do plastikové fólie, ať vám těsto neoschne.

Pak vytvarujte Melomakarona:

Dělá se to tak, že si z těsta vyválíte silnějšího „hada“, ze kterého nakrájíte asi 5 cm dlouhé kousky. Každý z nich krátce přitiskněte na struhadlo na sýr.

Na struhadlo se to přitiskne ze dvou důvodů. Za prvé se vám kousek těsta zploští do placičky a za druhé se na něm vytvoří dekorativní vzorek. Další možností je z těsta vytvarovat placičky rovnou a vzorek na nich si vytvořit třeba vidličkou.

Upéct v troubě:

Na plech s pečícím papírem položte vytvarované Melomakarona vzorkem nahoru. A šup s tím do trouby na  25-30 minut při teplotě 180 stupňů.

V mezičase si připravte sirup:

Smíchejte všechny ingredience pro přípravu sirupu (viz výše), čili cukr, vodu, 2 celé skořice a med. Přiveďte k varu. Vařte to dohromady asi 3 minuty.

A nakonec „vykoupat“ v sirupu a ozdobit oříšky:

Mějte sirup připravený, hned jak to bude upečené. Ještě horké Melomakarona namočte do sirupu. Kousek po kousku je úplně celé krátce ponořte. Vyskládejte si je vedle na tác. Až budete mít všechny kousky cukroví v sirupu „vykoupané“, posypte je drcenými vlašskými ořechy a nechte vychladnout.  

Přeji vám Hezké Vánoce, ať už jste kdekoliv!