V oslavách Vánoc je na Kypru tak trochu zmatek. Kypřané jsou pravoslavného vyznání podobně jako Rusové, a tak by měli slavit Vánoce až na Nový rok. Vlivem evropských tradic a nejspíš i britské koloniální nadvlády se ale Vánoce slaví 25. prosince.
Tím bychom mohli skončit, ale vydržte, má to pokračování.
25. prosinec je den, kdy si většina lidí dává dárky. Aby to ale nebylo úplně jednoduché, dárky si můžete dát i 31. prosince, a být tak v souladu s pravoslavnou tradicí.
V některých mezinárodních rodinách (= muž Kypřan, žena Češka nebo Slovenka) dochází k narušení dárkového harmonogramu, a dárky se rozdávají 24. prosince večer. Na Kypru žije spousta cizinců, kteří mají jiné tradice, a tak si Vánoce každý slaví tak, jak se mu líbí a jak mu to vyhovuje.
vám přinese Agios Vasilis, v překladu Svatý Vasil. To je podobně sympatický chlapík v červeném kabátku jak třeba Santa Claus nebo Děda Mráz. Děti jeho dárky najdou buď pod stromečkem nebo v punčoše za oknem.
Stromky v domácnostech a ulice jsou vánočně vyzdobené už od listopadu.
U nás ve vesnici se každý večer rozsvítí hvězdy a dekorativní ornamenty. Nechybí ani osvětlený nápis „Chronia Polla!“, což znamená něco jako „Všechno nejlepší!“
Podezřívám náš místní úřad, že stejnou světelnou dekoraci používají i na Velikonoce. „Chronia Polla!“ můžete totiž použít, kdykoliv se něco slaví. Na hlavní ulici naší vesnice tyhle nápisy visí celoročně, protože je pořád co slavit. „Stabilní výzdoba“ tak ušetří hromadu času i peněz.
Někdo si podle anglického zvyku upeče krocana, ale většina Kypřanů nedá dopustit na maso pečené na špízu zvané Souvla. Obvykle se dělá jehněčí, kůzlečí, vepřové nebo kuřecí.
Melomakarona, skořicovo-pomerančové sušenky, s medovou polevou a oříšky (recept najdete níže)
a Kourapiedes (mandlové sušenky obalené v moučkovém cukru).
Každá Kypřanka má svůj rodinný recept. Když na pečení nejste, můžete si cukroví koupit hotové v pekárně.
Podle pravoslavné tradice se před Vánoci dodržuje půst. Měl by trvat 40 dní a nemělo by se jíst maso a cokoliv živočišného původu, jako třeba máslo, mléko nebo vejce.
Vypozorovala jsem ale, že předvánoční půst Kypřané neberou až tak vážně jako půst před Velikonocemi. Hlavně ti mladší, kteří Pravoslaví až tak neprožívají, půst vesele ignorují.
Děti obcházejí domácnosti, mají v ruce hudební nástroje, triangly, bubínky, a zpívají koledy. Tahle tradice existuje už prý od dob Byzantské říše a někteří tvrdí, že už v antickém Řecku se chodilo koledovat. Cílem je za hudební výkon něco dostat. Třeba cukroví, čokoládu nebo peníze.
V překladu „Kristův chléb“, který připomíná vánočku nebo mazanec, jen je jinak ochucený. Na horní straně nesmí chybět motiv kříže. Dávají se do něj jen ty nejkvalitnější a nejlepší suroviny. Má pojistit rodině štěstí.
Vasilopita, v překladu „koláč svatého Vasilise“ chuťově připomíná piškot a má kulatý tvar, podobně jako dort. Na povrchu je ozdoben cukrovou polevou nebo jen moučkovým cukrem. Často je na něm polevou vymalované číslo nadcházejícího roku. Kypřanky si Vasilopitu buď pečou samy nebo ji koupí hotovou v pekárně.
Zajímavé na koláči svatého Vasilise je to, že se do něj při pečení vkládá mince zabalená kousku alobalu. Ten, kdo při krájení nebo konzumaci Vasilopity minci najde, bude mít v novém roce výjimečné štěstí.
A tady je jeden recept na vyzkoušení, když si to doma chcete provonět Vánoci. Je to jednoduché a upéct to stihnete ještě do svátků:
Těsto:
500 g polohrubé mouky
1 lžíce prášku do pečiva
1 lžíce směsi mleté skořice a drceného hřebíčku
½ mletého muškátového oříšku
Nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
100 g pískového cukru
200 ml rostlinného oleje (my na Kypru dáváme olivový)
50 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
30 ml brandy (nemáte-li, nahraďte rumem)
100 ml sodovky nebo vody s bublinkami
Sirup, do kterého se upečené cukroví namáčí:
200 g cukru
200 ml vody
2 celé skořice
100 ml medu
200 g vlašských ořechů na ozdobení
Postup:
Smíchejte mouku, prášek do pečiva, mletou skořici s drceným hřebíčkem, mletý muškátový oříšek, nastrouhanou pomerančovou kůru a cukr. Přidejte olej. Promíchejte.
Vedle si smíchejte dohromady pomerančovou šťávu, brandy (nebo rum) a vodu. Celé to pak přidejte do té směsi suchých ingrediencí výše. Promíchejte, vytvarujte těsto do koule a zabalte ho na chvíli do plastikové fólie, ať vám těsto neoschne.
Pak vytvarujte Melomakarona:
Dělá se to tak, že si z těsta vyválíte silnějšího „hada“, ze kterého nakrájíte asi 5 cm dlouhé kousky. Každý z nich krátce přitiskněte na struhadlo na sýr.
Na struhadlo se to přitiskne ze dvou důvodů. Za prvé se vám kousek těsta zploští do placičky a za druhé se na něm vytvoří dekorativní vzorek. Další možností je z těsta vytvarovat placičky rovnou a vzorek na nich si vytvořit třeba vidličkou.
Upéct v troubě:
Na plech s pečícím papírem položte vytvarované Melomakarona vzorkem nahoru. A šup s tím do trouby na 25-30 minut při teplotě 180 stupňů.
V mezičase si připravte sirup:
Smíchejte všechny ingredience pro přípravu sirupu (viz výše), čili cukr, vodu, 2 celé skořice a med. Přiveďte k varu. Vařte to dohromady asi 3 minuty.
A nakonec „vykoupat“ v sirupu a ozdobit oříšky:
Mějte sirup připravený, hned jak to bude upečené. Ještě horké Melomakarona namočte do sirupu. Kousek po kousku je úplně celé krátce ponořte. Vyskládejte si je vedle na tác. Až budete mít všechny kousky cukroví v sirupu „vykoupané“, posypte je drcenými vlašskými ořechy a nechte vychladnout.
Přeji vám Hezké Vánoce, ať už jste kdekoliv!