Jak chutnají Vánoce na Kypru

Jak se Vánoce slaví

V oslavách Vánoc je na Kypru tak trochu zmatek. Kypřané jsou pravoslavného vyznání podobně jako Rusové, a tak by měli slavit Vánoce až na Nový rok. Vlivem evropských tradic a nejspíš i britské koloniální nadvlády se ale Vánoce slaví 25. prosince.

Tím bychom mohli skončit, ale vydržte, má to pokračování.

25. prosinec je den, kdy si většina lidí dává dárky. Aby to ale nebylo úplně jednoduché, dárky si můžete dát i 31. prosince, a být tak v souladu s pravoslavnou tradicí.

V některých mezinárodních rodinách (= muž Kypřan, žena Češka nebo Slovenka) dochází k narušení dárkového harmonogramu, a dárky se rozdávají 24. prosince večer. Na Kypru žije spousta cizinců, kteří mají jiné tradice, a tak si Vánoce každý slaví tak, jak se mu líbí a jak mu to vyhovuje.

Dárky

vám přinese Agios Vasilis, v překladu Svatý Vasil. To je podobně sympatický chlapík v červeném kabátku jak třeba Santa Claus nebo Děda Mráz. Děti jeho dárky najdou buď pod stromečkem nebo v punčoše za oknem.

Tohle je Santa Claus, ale Vasilis mu je hodně podobný

Stromky v domácnostech a ulice jsou vánočně vyzdobenéod začátku prosince.

U nás ve vesnici se každý večer rozsvítí hvězdydekorativní ornamenty. Nechybí ani osvětlený nápis „Chronia Polla!“, což znamená něco jako „Všechno nejlepší!“

Podezřívám náš místní úřad, že stejnou světelnou dekoraci používají i na Velikonoce. „Chronia Polla!“ můžete totiž použít, kdykoliv se něco slaví. Na hlavní ulici naší vesnice tyhle nápisy visí celoročně, protože je pořád co slavit. „Stabilní výzdoba“ navíc ušetří hromadu času i peněz.

Co se na Vánoce jí?

Někdo si podle anglického zvyku upeče krocana, ale většina Kypřanů nedá dopustit na maso pečené na špízu zvané Souvla. Obvykle se dělá vepřové nebo kuřecí.

Tohle je Souvla

Cukroví, které všichni Kypřané opravdu zbožňují:

Melomakarona, skořicovo-pomerančové sušenky, s medovou polevou a oříšky (recept najdete níže)

a Kourapiedes (mandlové sušenky obalené v moučkovém cukru).

Každá Kypřanka má svůj rodinný recept. Když na pečení nejste, můžete si cukroví koupit hotové v pekárně.

Kourapiedes jsou ty bílé, Melomakarona ty hnědé

Půst je stejně důležitý jako oslava

Podle pravoslavné tradice se před Vánoci dodržuje půst. Měl by trvat 40 dnínemělo by se jíst maso a cokoliv živočišného původu, jako třeba máslo, mléko nebo vejce.

Vypozorovala jsem ale, že předvánoční půst Kypřané neberou až tak vážně jako půst před Velikonocemi. Hlavně ti mladší, kteří Pravoslaví až tak neprožívají, půst vesele ignorují.

Koledy

Děti obcházejí domácnosti, mají v ruce hudební nástroje, triangly, bubínky, a zpívají koledy. Tahle tradice existuje už prý od dob Byzantské říše a někteří tvrdí, že už v antickém Řecku se chodilo koledovat. Cílem je za hudební výkon něco dostat. Třeba cukroví, čokoládu nebo peníze.

Chleba Christopsomo

V překladu „Kristův chléb“, který připomíná vánočku nebo mazanec, jen je jinak ochucený. Na horní straně nesmí chybět motiv kříže. Dávají se do něj jen ty nejkvalitnější a nejlepší suroviny. Má pojistit rodině štěstí.

Vasilopita – tradice s mincí

Vasilopita, v překladu „koláč svatého Vasilise“ chuťově připomíná piškot a má kulatý tvar, podobně jako dort. Na povrchu je ozdoben cukrovou polevou nebo jen moučkovým cukrem. Často je na něm polevou vymalované číslo nadcházejícího roku. Kypřanky si Vasilopitu buď pečou samy nebo ji koupí hotovou v pekárně.

Zajímavé na koláči svatého Vasilise je to, že se do něj při pečení vkládá mince zabalená kousku alobalu. Ten, kdo při krájení nebo konzumaci Vasilopity minci najde, bude mít v novém roce výjimečné štěstí.

Článek píšu v prosinci 2019, nová Vasilopita 2020 ještě není napečená

A jak na Kypru slaví Vánoce Češi a Slováci?

  • Rozmrazí si lososa z Lidlu na slunci na balkóně
  • Díky satelitům a internetu se můžou koukat na českéslovenské pohádky v televizi.
  • Česká děvčata kyperským manželům ukazují vánoční tradice, třeba lití olova, rozkrajování jablíčka nebo pouštění skořápkových lodiček.
  • Připraví si bramborový salát, smaženého kapra nebo jinou rybu. Slováci si s chutí uvaří kapustnicu.
  • Pečlivé udržovatelky tradic napečou vánoční cukroví.
  • Jdou se projít po pláži. A když je hezky, tak se i vykoupat v moři.
  • Nejoblíbenější vánoční pohádkou jsou stále Tři oříšky pro Popelku.

Co Čechům a Slovákům o Vánocích na Kypru nejvíc chybí?

  • Určitě sníhvánoční atmosféra, vždyť i na Vánoce může být na Kypru téměř 20 stupňů.
  • Naopak jim nechybí, že se před cestou ven nemusí nabalit jako sněhulák a nevracejí se domů s promočenými botamiledovýma nohama.
  • Rádi by měli na Kypru pořádné vánoční trhy s vůní klobás a svařeného vína.
  • Mnohým tady chybí děti, vnoučata a rodina.

A tady je jeden recept na vyzkoušení, když si to doma chcete provonět Vánoci. Je to jednoduché a upéct to stihnete ještě do svátků:

Recept na tradiční kyperské vánoční cukroví Melomakarona

Těsto:

500 g polohrubé mouky

1 lžíce prášku do pečiva

1 lžíce směsi mleté skořice a drceného hřebíčku

½ mletého muškátového oříšku

Nastrouhaná kůra z 1 pomeranče

100 g pískového cukru

200 ml rostlinného oleje (my na Kypru dáváme olivový)

50 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy

30 ml brandy (nemáte-li, nahraďte rumem)

100 ml sodovky nebo vody s bublinkami

Sirup, do kterého se upečené cukroví namáčí:

200 g cukru

200 ml vody

2 celé skořice

100 ml medu

200 g vlašských ořechů na ozdobení

Postup:

Smíchejte mouku, prášek do pečiva, mletou skořici s drceným hřebíčkem, mletý muškátový oříšek, nastrouhanou pomerančovou kůru a cukr. Přidejte olej. Promíchejte.

Vedle si smíchejte dohromady pomerančovou šťávu, brandy (nebo rum) a vodu. Celé to pak přidejte do té směsi suchých ingrediencí výše. Promíchejte, vytvarujte těsto do koule a zabalte ho na chvíli do plastikové fólie, ať vám těsto neoschne.

Pak vytvarujte Melomakarona:

Dělá se to tak, že si z těsta vyválíte silnějšího „hada“, ze kterého nakrájíte asi 5 cm dlouhé kousky. Každý z nich krátce přitiskněte na struhadlo na sýr.

Na struhadlo se to přitiskne ze dvou důvodů. Za prvé se vám kousek těsta zploští do placičky a za druhé se na něm vytvoří dekorativní vzorek. Další možností je z těsta vytvarovat placičky rovnou a vzorek na nich si vytvořit třeba vidličkou.

Upéct v troubě:

Na plech s pečícím papírem položte vytvarované Melomakarona vzorkem nahoru. A šup s tím do trouby na  25-30 minut při teplotě 180 stupňů.

V mezičase si připravte sirup:

Smíchejte všechny ingredience pro přípravu sirupu (viz výše), čili cukr, vodu, 2 celé skořice a med. Přiveďte k varu. Vařte to dohromady asi 3 minuty.

A nakonec „vykoupat“ v sirupu a ozdobit oříšky:

Mějte sirup připravený, hned jak to bude upečené. Ještě horké Melomakarona namočte do sirupu. Kousek po kousku je úplně celé krátce ponořte. Vyskládejte si je vedle na tác. Až budete mít všechny kousky cukroví v sirupu „vykoupané“, posypte je drcenými vlašskými ořechy a nechte vychladnout.  

Přeji vám Hezké Vánoce, ať už jste kdekoliv!

Radka Holešovská
Jsem průvodkyně po Kypru a o ostrově vím téměř všechno. Provedu vás po historických místech, ukážu vám krásy kyperské přírody a seznámím vás se životem místních obyvatel. Se mnou poznáte Kypr líp než s cestovkou.
Komentáře