Vůně kyperské kuchyně s Miroslavem Donutilem

Jednoho dubnového dne se na Kypru objevil štáb České televize. Přivezli s sebou kamery, mikrofony a další, pro natáčení nezbytné věci, které ani nedovedu pojmenovat.

Společně s nimi dorazil pan Miroslav Donutil a pan režisér George Agathonikiades. Už spolu dříve natočili gastronomický dokumentární seriál Vůně krétské kuchyně. Navštívili řecké Atény, kde vznikl dokument Vůně Atén s Miroslavem Donutilem. Všude, kde byli, točili o restauracích a tavernách, zkoumali jejich kuchyně a zjišťovali, co se kde vaří dobrého.

Na Kypr přiletěli natočit sedmidílný kulinářský cestopis o kyperské kuchyni

Předchozí cestopisy o Řecku a diváky namlsaly a laťka byla nasazena proklatě vysoko. Řecká kuchyně patří mezi nejoblíbenější a zajímavá místa v Řecku jsou vyhlášená.

Měli jsme před sebou nelehký úkol

Byla to výzva. Museli jsme Mistrovi (Miroslav Donutil) a Rejžovi (George Agathonikiades) ukázat místa, jaká v Řecku neviděli. Nechat je ochutnat jídla, která ještě nevařili ani neochutnali. A nechat je zažít věci, které jinde nezažili.

Moc jsme si přáli, aby se cestopis o Kypru a jeho kuchyni podařil, a aby se štábu České Televize na ostrově líbilo.

Měla jsem tu čest je doprovázet jako průvodkyně, a když se nikdo nedíval, fotila jsem jako o život, abych vám mohla ukázat fotky z natáčení.

Odkaz na web České televize, kde cestopis najdete>> 

Jak se dělá kulinářský cestopis

Hodně se vařilo a ochutnávalo.

Pečení kyperského chleba vypadá jako ohromná legrace. Tuhle usměvavou Kypřanku Despinu v dokumentu uvidíte nejen jak sází chléb do kamenné pece, ale i jak  vyrábí tradiční kyperské těstoviny.

Hezky to „uhňácat“ a šup s tím do pece. Není to ale jako když hážete do pece zlou ježibabu. Chléb se musí do pece položit s láskou a pěkně pomalu. Jinak se vám celý bochník zdrcne a bude placatý a nehezký.

Ve vesnici Dali jsme zavítali do domu Leonidase Spanose a jeho české manželky Olgy.  Olga je ta paní s kšiltovkou na hlavě a s kytarou v ruce. Na kameru nám zahráli a zazpívali. Olga je především malířka, ale skvěle by se uživila i jako zpěvačka. Až uslyšíte její nádherný zpěv, bude vás mrazit.

Jak se pletou na Kypru košíky nám ochotně ukázal košíkář Petros. Ten pán ve žlutém tričku je režisér George Agathonikiades.

Kyperské kočky si pana Donutila oblíbily. Jeden kocour mu v taverně v nestřeženém okamžiku usnul na ruce.

Kyperští osli se do Mistra zamilovali taky. Nebo Mistr do oslů?

Pan Donutil pod vedením kyperského kuchaře uvařil tradiční kyperskou ňamku. Celý recept a postup uvidíte v cestopisu.

Odkaz na web České televize, kde cestopis najdete>> 

A kdo stál za celým projektem?

Tři nejdůležitějši muži natáčení při krátké pauze na palmové promenádě v Larnace. Zprava Miroslav Donutil, režisér George Agathonikiades a kreativní producent Petr Kubica.

A tady jsou všichni tři zepředu.

Když se ochutnávaly kyperské laskominy, kamery a mikrofony byly vždy u toho.

Kameraman Filip se nám se svými 196 cm v Nikósii málem nevešel do hotelové recepce.  Vpravo je pan Donutil, soustředěně si nesoucí svá zavazadla po schodech směrem k recepci.

Pan Donutil se v Nikósii setkal s velvyslankyní ČR na Kypru paní Helenou Bambasovou.

Náhodné turistce ve vinařství pan Donutil něco zaníceně vysvětloval. Jestli mluvili o vínech nebo krásách Kypru, se mi nepodařilo zjistit.

Tradiční hru Tavli na Kypru hrají snad všichni. Nikdo ze štábu, kromě pana režiséra, který je původem z Řecka, ale nepochopil její pravidla. Všimněte si, jak se pan Donutil snaží věci přijít na kloub.

Jak jen se to hraje?

Odkaz na web České televize, kde cestopis najdete>> 

Natáčení romantické procházky při západu slunce na místě, kde se narodila Afrodita. Pro samé vaření a ochutnávání jsme ten západ slunce málem nestihli. Přijet jen o pár minut  později, byla by už tma.

Takhle vznikají plynulé a jakoby klouzavé záběry exponátů v Kyperském muzeu. Kameraman Filip točí za chůze. Aby s kamerou nezakopl o vystavené sarkofágy, nebo aby mu, nedej bože, kamera neupadla, zatímco se plně soustředí, režisér ho naviguje a lehce zezadu přidržuje.

Režisér George se odvážně vydává podojit oslici Margaritu. Nadojené mléko chce věnovat Miroslavu Donutilovi.

Dal si Mistr oslí mléko do kávy nebo se v něm koupal jako Kleopatra? Dozvíte se v cestopisu.

Ve videu (30 s) jsem zachytila Rejžovu techniku dojení.

V dokumentu to vypadá jako brnkačka, ale oslice Margarita odmítala spolupracovat. Kameraman Tonda se musel rychle přesunovat, aby vytvořil nejlepší záběry. Zvukař Ondra zase pevně držel velký chlupatý mikrofon na tyči ve stabilní poloze.

V pivnici Pivo (vážně se to tak jmenuje a řecky se to píše Πίβο) jsme ochutnali nejlepší piva na Kypru. Chutnala mně i produkční Kateřině.

Režisér a pan Donutil nezůstali pozadu a dali si taky.

V pivnici Pivo jsme se vyfotili s jejími kyperskými majiteli. Kupodivu mluvili česky. Studovali totiž v České republice.

Odkaz na web České televize, kde cestopis najdete>> 

Radka Holešovská
O Kypru vím téměř všechno. Provedu vás po historických místech, ukážu vám krásy kyperské přírody a seznámím vás se životem místních obyvatel. Se mnou se na Kypru neztratíte. Více informací o mně si přečtěte tady>>
Komentáře